Program državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge

Program državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III

Izmjene i dopuna Programa državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III

Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge (NN 123/2024)

Cilj Programa je dodjela potpore za nadoknadu gubitka uslijed smanjene tržišne vrijednosti tovnih svinja otpremljenih na klanje iz objekata u zoni ograničenja III primarnim proizvođačima s čijih objekata u zoni ograničenja III su svinje otpremljene u klaonicu određenu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i isporučene u razdoblju od 1. ožujka 2024. godine do 28. veljače 2025. godine.

Financijska sredstva za provedbu Programa iznose 11.000.000,00 eura, od toga 5.000.000,00 eura u 2024. godini, a preostali iznos od 6.000.000,00 eura u 2025. godini.

Prihvatljivi korisnici

– mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga 1. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću te velika poduzeća, koja proizvode tovne svinje i koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

a) upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

b) upis u Registar objekata (farmi) i

c) isporučili su, s farmi upisanih u Jedinstveni registar držanih životinja koje se nalaze u zoni ograničenja III u klaonice određene za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge, grla svinja koja u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Potpora se ne može dodijeliti:

– poduzetnicima koji podliježu neizvršenom nalogu za povrat sredstava na temelju prethodne odluke Europske komisije kojom se potpora ocjenjuje nezakonitom i nespojivom s unutarnjim tržištem

– velikim i srednjim poduzetnicima koji su već bili u poteškoćama u smislu Uredbe o poljoprivrednom izuzeću na dan 31. prosinca 2022. godine

– proizvođačima koji ne udovoljavaju propisanim obvezama vezano uz prevenciju i kontrolu afričke svinjske kuge.

Iznos potpore

Gubitak uslijed smanjene vrijednosti tovnih svinja utvrđuje se na način da se umnožak težine živih svinja isporučenih sa farmi u zoni ograničenja III izravno u klaonicu (evidentiranih u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja kao T1 ili T2) i tržišne cijene u tjednu isporuke svinja na klanje umanji za prihod od prodaje istih i druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje.

U izračunu se masa svinjskih trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje kao težina živih svinja koristeći prosječan randman prema podatcima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78 %.

U izračunu se primjenjuje tržišna cijena objavljena od strane Udruženja proizvođačkih organizacija proizvođača stoke i mesa – VEZG pomnožena s koeficijentom 0,80 u svrhu pretvorbe u cijenu po kilogramu žive vage.

Iznos potpore ne može premašiti 100 % utvrđenog gubitka i ne može biti veći od umnoška težine živih svinja isporučenih na klanje i 15 % cijene u tjednu isporuke.

Potpora se dodjeljuje u obliku izravnih bespovratnih sredstava, svi iznosi potpore moraju biti bruto iznosi, tj. prije odbitka poreza ili drugih troškova. Porez na dodanu vrijednost nije prihvatljiv za potporu.

Potpore iz ovoga Programa ne mogu se zbrajati s bilo kojom drugom potporom za iste prihvatljive troškove.

Zahtjev za potporu

Zahtjev se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja.

Po popunjavanju Zahtjeva podnositelj je dužan Zahtjev ispisati i ovjeriti potpisom te pečatom ukoliko je pravna osoba.

Uz Zahtjev podnositelj je dužan na računalu popuniti obrazac Izjave o ispunjavanju uvjeta prihvatljivosti i drugim plaćanjima za iste prihvatljive troškove, ispisati ga i ovjeriti potpisom te pečatom ukoliko je pravna osoba, a kojim potvrđuje da:

– je upoznat s odredbama Programa i ovoga Pravilnika,

– su podaci navedeni u Zahtjevu i Izjavi istiniti i

– da će omogućiti sve kontrole nadležnih tijela.

Po popunjavanju Zahtjeva i Izjave podnositelj je dužan u ZIP datoteku na AGRONET-u priložiti:

a) preslike izdanih računa/otkupnih blokova za grla svinja isporučena izravno u klaonicu u razdoblju od 1. ožujka 2024. godine do 31. kolovoza 2024. godine te u razdoblju od 1. rujna 2024. godine do 28. veljače 2025. godine i evidentirana u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja kao T1 ili T2 u PDF formatu;

b) dokaze o zaprimljenoj uplati za račune/otkupne blokove iz točke a) u PDF formatu;

c) zbirni zapisnik/zapisnike o razvrstavanju trupova istog posjednika za sve svinje navedene na računima iz točke a) ovoga stavka u PDF formatu;

d) tablicu isporuke svinja na klanje s točnim podacima iz točke a) ovoga stavka u XLSX ili XLS formatu;

e) ugovore o uslužnom tovu za razdoblje za koje se podnosi Zahtjev za potporu u PDF formatu, ukoliko postoje;

f) presliku popunjene i ovjerene Izjave u PDF formatu;

g) presliku popunjenog i ovjerenog Zahtjeva u PDF formatu.

Nakon popunjavanja, ovjeravanja i učitavanja Zahtjeva i Izjave podnositelj je dužan dostaviti njihove originale na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: »Program državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge« u sljedećim rokovima:

– za grla svinja isporučena u klaonicu u razdoblju od 1. ožujka 2024. godine do 31. kolovoza 2024. godine, 20 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika odnosno od 25. listopada do 13. studenog 2024. godine

– za grla svinja isporučena u klaonicu u razdoblju od 1. rujna 2024. godine do 28. veljače 2025. godine podnosi se od 10. ožujka 2025. godine do 30. ožujka 2025. godine.

Ukoliko Zahtjev i/ili Izjava nisu potpuni ili ukoliko su potrebni ispravci ili dodatna obrazloženja, Agencija za plaćanja će po završenoj administrativnoj kontroli na svojim mrežnim stranicama objaviti Poziv za dostavu dopune s popisom podnositelja i potrebnim dopunama i obrazloženjima za svakog podnositelja, koji je dužan dostaviti traženu dokumentaciju u roku od osam dana od dana objave Poziva za dostavu dopune na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja.

Izjava o ispunjavanju uvjeta prihvatljivosti i drugim plaćanjima za iste prihvatljive troškove

Tablica isporuke svinja na klanje

Uputa za popunjavanje Zahtjeva i preuzimanje Odluka za ZOT putem AGRONET-a

Korištenjem stranice www.apprrr.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.