Sektor povrća je osobito važan iz gospodarskih, socijalnih i okolišnih razloga, a suočen je s određenim teškoćama. Proizvodnja povrća nije dovoljna da pokrije potrebe domaćeg tržišta. Uglavnom se odvija na malim gospodarstvima, s malom prosječnom veličinom gospodarstva. Kroz ovu intervenciju, dodjelom potpore za gospodarstva koja imaju od 0,5 do dvadeset prihvatljivih hektara utvrđenih vrsta povrća, potiče se povećanje površina pod povrćem te jača konkurentnost poljoprivrednika, što ima izravan utjecaj na povećanje prinosa po hektaru i kvalitete proizvoda.
Uzimajući u obzir činjenicu da se 91,42% jedinstvenih zahtjeva odnosi uglavnom na 25 povrtnih kultura, a tek mali udio na proizvodnju ostalih povrtnih kultura, u određivanju uvjeta prihvatljivosti koncentriralo se na povrtne kulture sa značajnijom proizvodnjom u RH.
Određivanjem granice od prvih 20 prihvatljivih hektara potpora se usmjerava na male proizvođače koji su zbog malih i rascjepkanih površina te povećanih troškova proizvodnje nekonkurentni na tržištu. Odnosno, isto doprinosi djelotvornijem usmjeravanju potpore dohotku s ciljem smanjenja razlike u prihodima među malim i tzv. profesionalnim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno velikim poljoprivrednim gospodarstvima.
Cilj ove intervencije je povećanje konkurentnosti, održivosti te otklanjanje poteškoća s kojima se suočavaju proizvođači povrća.
Potpora u sklopu ove intervencije dodjeljuje se po hektaru pri čemu moraju biti ispunjeni svi uvjeti prihvatljivosti. Kod određivanja jediničnih stopa promatran je pad u proizvodnji od oko 10 % u razdoblju 2016. – 2019. te klimatske promjene koje utječu na proizvodnju.
PRIHVATLJIVI KORISNICI I POSEBNI KRITERIJI PRIHVATLJIVOSTI I OBVEZ
Prihvatljivi korisnici su aktivni poljoprivrednici koji ispunjavaju uvjete prihvatljivosti.
Za potporu su prihvatljive povrtne vrste:
Solanum lycopersicum (rajčica), Capsicum annuum (paprika), Brassica oleracea var. capitate (kupus), Daucus carota subsp. sativus (mrkva), Allium cepa (luk), Allium sativum (češnjak), Cucumis sativus (krastavac), Cucumis sativus L. (kornišon), Lagenaria vulgaris (tikva, tikvica), Phaseolus vulgaris (grah), Pisum sativum (grašak), Lactuca sativa var. capitate (salata), Cichorium endivia (endivija), Valerianella locusta (matovilac), Cichorium intybus var. foliosum (radič), Eruca sativa (rikula), Beta vulgaris var. vulgaris (blitva), Spinacia oleracea (špinat), Brassica oleracea var. sabauda (kelj), Beta vulgaris var. conditiva (cikla), Petroselinum sativum (peršin), Brassica oleracea var. botrytis (cvjetača), Solanum melongena (patlidžan), Apium graveolens (celer), Brassica oleracea var. cymosa (brokula), Asparagus officinalis (šparoga), Vicia faba (bob), luk kozjak (ljutika) (Allium ascalonicum).
U godini podnošenja zahtjeva mora biti ispunjen kriterij minimalne površine od 0,5 ha pod povrtnom vrstom za koju se potpora traži.
Izuzetak uvjeta od 0,5 ha za jednu povrtnu vrstu su:
salata gdje je prihvatljiva i kombinacija vrsta: salata, endivija, matovilac, radič, rikula, a minimalna površina u kombinaciji navedenih vrsta je 0,5 ha te kombinacija luka i luka kozjaka (ljutika), a minimalna površina u kombinaciji navedenih vrsta je 0,5 ha.
Potpora se dodjeljuje za prvih dvadeset (20) prihvatljivih hektara pod povrtnim kulturama, a zbrajaju se one površine za koje je zadovoljena minimalno prihvatljiva površina po pojedinoj povrtnoj vrsti.
Kako bi potpora bila dodijeljena korisnik mora dokazati minimalnu proizvodnju ploda povrća (t/ha) za svaku povrtnu kulturu za koju je podnesen zahtjev. Minimalna proizvodnja ploda povrća (t/ha) za svaku prihvatljivu vrstu bit će definirana internim dokumentom.
Korisnik, u kalendarskoj godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu, mora završiti tečaj izobrazbe na temu održive proizvodnje u sektoru povrtlarstva.
Za potporu nisu prihvatljive površine prijavljene u intervenciji 32.08. i 32.09.